Activiteiten

Buren passen op waardevolle Oranje-collectie

Omdat Paleis Het Loo tussen 2018 en 2020 wegens een grondige renovatie gesloten is, verblijft een deel van de collectie tijdelijk bij de buren.

Kasteel Cannenburch biedt sinds 24 mei 2018 voor een periode van drie jaar onderdak aan de bijzondere tentoonstelling ‘Hoog Bezoek’. Niet alleen zijn oranjesouvenirs uit Paleis Het Loo hierin ondergebracht, ook wordt de bijzondere relatie tussen beide huizen uitgelicht. Sinds koning Willem III heeft kasteel Cannenburch bijna alle vorsten van Nederland mogen verwelkomen. De tentoonstelling kreeg in het verslagjaar veel aandacht van regionale en nationale media.

Plaatsmaken voor een zacht geruis

In 2018 ging GLK een bijzondere samenwerking aan met Plaatsmaken en Museum Arnhem. De organisatie Plaatsmaken biedt al dertig jaar ruimte voor het maken en tonen van kunst. In het kader van het project ‘Een zacht geruis’ werden zeven kunstenaars uit verschillende disciplines naar de zeven opengestelde kastelen van GLK gestuurd. Zij lieten zich ter plekke door gebouw en omgeving inspireren en maakten kunstwerken die vervolgens werden getoond. Dit leidde tot verrassende ‘visuele dialogen’ tussen kunst en erfgoed. Door middel van educatiemateriaal werden naast reguliere bezoekers ook veel scholieren bereikt. Alle partijen kijken terug op een succesvol project.

Panorama voor Cornielje

Op 23 maart 2018 werd Clemens Cornielje, toen nog commissaris van de Koning in Gelderland, uitgenodigd om de restauraties op landgoed Duno feestelijk te onthullen. Grootschalige cultuurhistorische werkzaamheden waren afgerond, waaronder het accentueren van de fundamenten van het vroegere hotel op het Dunoplateau. Dat hotel werd in de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Cornielje wist niet dat hij ook een bankje met zijn eigen naam zou onthullen, op de plek van het voormalige hotelterras met magnifiek uitzicht over de Gelderse uiterwaarden. Het Panorama Cornielje is een uiting van dankbaarheid voor zijn intense betrokkenheid bij het Gelderse landschap.

Vanwege grote belangstelling herhaald

Net als in voorgaande jaren organiseerde GLK in 2018 een groot aantal excursies. Zo’n 250 keer trok een vrijwillig educatieve boswachter er met donateurs en andere geïnteresseerden op uit om Gelderse cultuurhistorie en natuur te bezichtigen. De animo voor deze excursies blijft onveranderd groot. Grote belangstelling was er in 2018 onder meer voor de molenwandeling bij Eerbeek, speciaal bedoeld voor mensen die niet meer zover kunnen of willen lopen. Uitweidend over de historie en de bijzondere bomen op het terrein leidde een boswachter de deelnemers over het landgoed Huis te Eerbeek. Uiteindelijk vond een demonstratie plaats van het slaan van olie uit beukennootjes in de Eerbeekse Oliemolen. De wandeling zal in 2019 worden herhaald.